Visualiseren en het onderbewuste

Het onderbewuste

Het onderbewuste is een krachtige factor in het bereiken van iets.  Dit onderbewuste wordt aangestuurd door taal en taalpatronen, door  beelden en door gevoelens. Het blijkt dat als we ons dingen voor ogen kunnen halen en het kunnen voelen, dit sterk door kan werken in ons  handelen.

Bijvoorbeeld, als ik een schuurtje wil bouwen maar ik heb nog geen idee over grootte, gebruik, materiaal en plaats voor dit schuurtje, dan zal  het er niet snel van komen. Krijg ik er daarentegen een beeld bij, dan werkt het motiverend om aan de slag te gaan. Het onderbewuste werkt  hierin mee. Het kan zijn dat als ik de krant lees en een advertentie  over hout zie, mijn oog er nu opeens wèl op valt. Mijn onbewuste heeft het opgepikt.

Ander voorbeeld: iemand die zwanger wil worden, ziet alleen maar  zwangere vrouwen rondlopen. Daar ben je op dat moment op gespitst.

Nog een voorbeeld: als ik een drukke dag heb en ik wil graag efficiënt werken en niet uitlopen, dan helpt het me enorm als ik vooraf me voor de geest haal hoe ik wil werken. Ik wil bijvoorbeeld goed kunnen luisteren, empathisch zijn, maar ook kunnen confronteren, knopen kunnen doorhakken, geduldig zijn, mij bewust zijn van allerlei onderhuidse reacties bij de ander en bij mezelf. En ik zie me deze dingen doen, ik leef me in hoe dit gaat en voelt en daarna laat ik het weer los en ben ik er niet meer mee bezig. Bereid ik me niet zo voor, dan heb ik gemerkt dat ik grote kans loop uit te lopen en dat ik ook andere dingen minder ‘onder controle’ heb en het minder soepel gaat. Je kunt je afvragen, welk deel van mij heeft nu controle? Is dat niet juist mijn onderbewuste? En dat ervaar ik als fijn en rustig. Ik kan op een stuk in mezelf vertrouwen en kan alle aandacht geven aan de cliënt.

Toch is dat onderbewuste natuurlijk wel een onderdeel van je hersenen. In die hersenen worden netwerken van zenuwen aangelegd (zie illustratie). En hoe meer ik ergens mee bezig ben, hoe groter en sterker dit netwerk wordt. Vandaar dat mensen wel eens zeggen, wat aandacht krijgt, groeit. Als je Duits leert, wordt jouw taalcentrum in de hersenen groter en steviger. Dus hoe vaker je Duits leert, hoe omvangrijker dit netwerk wordt.

Favoriete zintuigsysteem

Nu heeft iedereen een of twee favoriete zintuigsystemen. Veel mensen hebben iets met het visuele; die denken dus in eerste instantie in beelden. Anderen zijn  meer gericht op het gevoel en zullen dus de gevoelens het eerst registreren. Mensen die zich richten op met name het gevoel, kunnen ook visualiseren maar doen dit anders dan de visueel gerichte mens. Het  beeld zal niet zo helder en gedetailleerd zijn, maar is meer  expressionistisch, zoals in de schilderkunst. Het geeft het gevoel van  een bos, maar echt details van het bos vallen niet op.
Het kan ook zijn dat dit afgewisseld wordt. Een meer algemeen en vager  beeld en af en toe een scherp detail er opeens tussendoor.

Hoe je het ook doet en bekijkt, beide manieren blijken in de praktijk goed te werken!

Terug naar hoofdstuk 3, Mijn doel – Succes met hart en ziel