Een Podcast maken

Wat is een podcast?

Een podcast is een geluidsbestand wat iedereen kan beluisteren via het internet. Het is een soort digitale radio-uitzending die je zelf kunt opnemen en verspreiden. De term ‘podcast’ is een samenvoeging van ‘iPod’ en ‘broadcast’. De eerste podcasts werden namelijk beluisterd op mp3-spelers, zoals de iPod.

Een podcast kan overal over gaan. Vaak is het een uitleg over een bepaald onderwerp, een interview met een expert of een gesprek met meerdere gasten. De vorm, inhoud en duur bepaal je zelf. Wel zijn er bepaalde richtlijnen om rekening mee te houden, zodat mensen met plezier naar je podcast luisteren. Daarover lees je hier meer.

Hoe maak je een podcast?

Je kunt thuis een podcast opnemen met een eenvoudige microfoon, maar ook in een speciale studio met professionele apparatuur. Op verschillende plekken in het land kun je een studio huren voor het opnemen van een podcast. Soms is er dan een technicus aanwezig die je helpt. Je bent dan zeker van goede kwaliteit geluid, maar het is ook prijzig.

Thuis, of op een andere locatie, kun je ook heel goed een podcast opnemen. Het belangrijkste is dat je in een stille ruimte zit die niet te hol klinkt. Een woonkamer of werkkamer voldoet meestal prima. Doe eventueel de gordijnen dicht om te zorgen voor meer demping van het geluid. Dat klinkt beter.

Heb je een rustige plek gevonden, dan kun je aan de slag! Daarvoor heb je de volgende vier dingen nodig:

  1. Voorbereidingen;
  2. Opnameapparatuur;
  3. Een programma om de opname mee te bewerken;
  4. Een website om de podcast op te publiceren.

Voorbereidingen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom is het handig om van te voren goed te bedenken waar jouw podcast over gaat.

Kies een onderwerp

Er zijn inmiddels duizenden podcasts beschikbaar. Wees niet bang dat jouw podcast daarom niet meer welkom is. Het is juist een teken dat veel mensen luisteren naar podcasts! Met jouw kennis en ervaring deel je iets nieuws. Jouw stem mag daarom zeker gehoord worden.

Het is wel slim om een onderwerp voor jouw podcast te kiezen, zodat je een bepaalde doelgroep aanspreekt. Zet dit ook duidelijk in de naam van jouw podcast, zodat mensen meteen begrijpen waar jouw podcast over gaat.

Maak een script

 Het is handig om per aflevering een script te maken. Dit is een stuk tekst waarin je opschrijft wat je in de podcast gaat bespreken. Dat kan heel uitgebreid, waarin je alle zinnen opschrijft. Maar je kunt ook alleen een aantal punten opsommen die je wilt bespreken. Je merkt vanzelf wat voor jou prettig is.

Alleen of met een gast

Als je in je eentje een podcast opneemt waarbij je een onderwerp uitlegt, is het meestal handig om een uitgebreid script te maken. Dan hoef je tijdens de opnames het alleen nog maar op een leuke manier te vertellen. Is het een persoonlijk verhaal, dan kun je waarschijnlijk meer uit je hoofd doen.

Bij een gesprek met een gast, hoef je minder op te schrijven. Dan is het vaak genoeg om een aantal vragen of onderwerpen op te schrijven die je met de gast wil bespreken.

Krijg je een gast in de podcast, stuur diegene dan ook een script van te voren toe. Het is voor diegene prettig om zich te kunnen voorbereiden, zodat er tijdens het gesprek geen verrassingen zijn.

Introductie en afsluiting

Denk ook aan een leuke introductie en afsluiting voor je podcast. Dit kan met een leuk muziekje wat bij je past. Verderop staat een website waar je gratis rechtenvrije muziek kunt vinden.

In de introductie leg je kort uit waar jouw podcast over gaat. In de afsluiting doe je een oproepje om mensen zich te laten abonneren op jouw podcast.

Susan Dullink, expert in podcast maken

Dit is een bijdrage van Susan Dullink. Zij is freelance communicatiespecialist en podcastmaker en heeft veel ervaring met het maken van podcasts.
Laat je inspireren door haar website te bezoeken: susandullink.nl

Tip van Susan

De twee PodMic microfoons die ik nu gebruik zijn van het merk Rode (https://www.coolblue.nl/product/828524/rode-podmic.html). Dit zijn populaire podcast microfoons waar ik erg tevreden over ben.

Opnameapparatuur

Voor het maken van de podcast heb je opnameapparatuur nodig. Er zijn allerlei soorten microfoons te koop, van goedkoop tot heel duur.

Simpel: een USB-microfoon

Een USB-microfoon in veel gevallen prima. Dat is een microfoon die je met een USB-kabel in je computer steekt. Hiermee kun je direct je podcast opnemen en op je computer opslaan. Dit kost gemiddeld 60 tot 150 euro. Dit werkt heel goed als je in je eentje een podcast opneemt. Je kunt ook met meer personen rond de microfoon zitten, maar dan wordt de kwaliteit wel wat minder goed.

Gevorderd: een audio interface

 Wil je een stap verder gaan, kies dan voor een audio interface of mengpaneel. Hier kun je meerdere microfoons aan koppelen met een XLR-kabel. Als er meerdere mensen spreken in je podcast, neem je op deze manier van iedere persoon het geluid los op. Zo kan je na afloop de losse ‘audiosporen’ bewerken. In de recorder zit een SD-kaart, waar de geluidsbestanden automatisch op komen te staan.

Zorg ook voor een microfoonstandaard, zodat je de microfoon niet hoeft vast te houden. Een koptelefoon is handig, zodat je direct kunt meeluisteren hoe de opnames klinken. Er zijn daarbij nog vele accessoires te koop, zoals een popfilter. Hiermee kun je nog betere opnames maken, maar zijn niet nodig om mee te beginnen.

De basis

 Als je het jezelf makkelijk wil maken, heb je maar een paar dingen nodig. Dit is de basis:

  • Een USB-microfoon (simpel) of een audio interface (ingewikkelder);
  • Een microfoonstandaard;
  • Eventueel een koptelefoon.

Coolblue en Bax Shop zijn betrouwbare webshops waar je veel goede microfoons kunt kopen. Of vraag om advies voor een microfoon die bij jouw wensen en budget past.

Nabewerking

Ben je klaar met de opnames, dan maak je het bestand klaar om te publiceren. Dit doe je met behulp van een bewerkingsprogramma. Hiermee kun je het geluid verbeteren, knip je ongewenste stukjes uit de podcast en zet je bijvoorbeeld een leuk muziekje onder de introductie en afsluiting.

Er zijn verschillende programma’s die je kunt gebruiken. Dit zijn de meest bekende:

  • Audacity (gratis te downloaden voor alle systemen);
  • WavePad (Microsoft);
  • Adobe Audition (betaald programma voor alle systemen);
  • GarageBand (standaard op Mac).

Er zijn op YouTube veel handleidingen te vinden hoe je deze programma’s kunt gebruiken.

Andere gratis programma’s

 Er zijn veel gratis programma’s beschikbaar die je kunt gebruiken voor je podcast. Dit zijn een paar aanraders:

Uppbeat
Voor rechtenvrije muziek. Maak een gratis account aan en kies uit duizenden muziekjes voor je podcast. Leuk als opening en afsluiting van je podcast. Ga naar Uppbeat.

Headliner

Zet je audiobestand om naar een video, zonder dat je zelf een video hoeft op te nemen. Zo kun je je podcast publiceren op YouTube. Zo bereik je extra luisteraars. Ga naar Headliner.

Canva

Maak een mooi logo voor je podcast. Er zijn veel leuke voorbeelden beschikbaar, zodat je bijna niks hoeft te doen. Ga naar Canva.

Publiceren

Is je podcast klaar, dan is het tijd om deze te publiceren! Dat kan via verschillende websites op het internet. Zo’n website zet jouw geluidsfragmenten om naar een rss-feed. Dit is nodig om jouw podcast op de bekende podcastkanalen te krijgen, zoals Spotify, Google Podcasts en Apple Podcasts.

Website voor podcasts

Er zijn gratis en betaalde websites waar je je podcast op kunt plaatsen. De meest bekende zijn:

  • Anchor (gratis)
  • SoundCloud (gratis tot 3 uur aan audio, daarna betaald)
  • RedCircle (betaald)
  • Springcast (betaald)

Als je je een account bij een van de websites hebt aangemaakt, kun je vervolgens jouw geluidsfragmenten (vaak .mp3 of .wav) uploaden. Vervolgens maakt de website een rss-feed aan van jouw podcast.

In de meeste gevallen moet je zelf de aangemaakte rss-feed indienen bij de podcastkanalen. Dit wordt op de websites duidelijk uitgelegd. Vaak duurt het een paar dagen voordat Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts jouw podcast publiceert.

Via deze websites kun je ook een omschrijving en logo van jouw podcast toevoegen. Voeg ook bij iedere losse aflevering een omschrijving toe. Dit worden ook wel ‘shownotes’ genoemd.

Verspreiden van je podcast

 Staat je podcast op de grote platformen, dan is het tijd om jouw podcast te delen. Zet de podcast op jouw website, zodat alle bezoekers deze kunnen vinden. Maak hiervoor een aparte pagina aan, bijvoorbeeld: www.voorbeeld.nl/podcast.

Eigen kanalen en die van gasten

Deel natuurlijk jouw podcast waar het mogelijk is. Denk aan social media, je nieuwsbrief of via partners. Voor een nog groter bereik, is het mooi als de gasten in jouw podcast de podcast ook delen met hun netwerk. Op die manier wordt jouw podcast steeds bekender.

Het is dus slim om na te denken welke gasten jij in jouw podcast wil uitnodigen. Als zij een groot netwerk hebben, bereik je veel nieuwe mensen.

Voorbeelden van podcasts

Een paar leuke voorbeelden van podcasts om inspiratie van te krijgen!

De Podcast Psycholoog – Een breed thema (psychologie) voor de podcast, met in iedere aflevering een specifiek onderwerp uitgelegd.

Omdenken Podcast – Persoonlijke verhalen en openhartige gesprekken over menselijke problemen en hoe er anders naar te kijken.

De PCOS Platform Podcast – Een podcast met een specifiek onderwerp (PCOS). Met in iedere aflevering een andere invalshoek.