E2.0 Mijn succes

Wat is Succes voor jou?

Ik zag laatst een aflevering van Volle Zalen met Gijs Scholten van Aschat waarin hij vertelde over zijn succes en hoe hij als beginnend acteur zeker 15 jaar bang was dat hij zou tegenvallen en dat ze hem een slecht acteur zouden vinden, hoewel daar helemaal geen aanleiding voor was. En hoe hij na een crisis en therapie hij er achter kwam dat hij vooral plezier wilde hebben op het toneel en minder bezig hoefde te zijn met zijn angst.

Ik herkende dat en het riep bij mij de vraag op ‘Wat is succes en hoe ontstaat dat?’

Succes is voor mij in mijn leven heel iets anders geworden dan vroeger. Wat ik toen belangrijk vond, speelt nu een veel minder grote rol. Toen ik begon als klassiek homeopaat was het vinden van hét goede homeopathische middel zó belangrijk dat het verlammend kon werken. Ik kon de beslissing tot een bepaald middel zó uitstellen dat het haast ongeloofwaardig begon te worden. Want stel als ik het verkeerde middel zou kiezen, ben ik dan nog wel een goed homeopaat? Of kan ik er maar beter gelijk mee stoppen voordat ik door de mand ga vallen?

Succes is voor mij nu niet meer zo afhankelijk van de keuze van hèt absolute middel. Succes is voor mij nu meer iets wat met interactie met de cliënt te maken heeft, met inzicht hebben in wat er gebeurt, zien wat er nodig is om bij een bepaald resultaat te komen. Mijn rol in het therapeutisch proces is veranderd.

Succes is krijgen wat je wilt, geluk is kunnen waarderen wat je hebt.

Levensgeluk is als een goede goocheltruc: je moet heel goed kijken en opletten om het te zien, anders is het gebeurd voor je het doorhebt.

Quote uit de Volkkrant van 15 april 2023

Hans Kazàn, illusionist

Succes en geluk

Wat is succes? Heb je succes als je een praktijk hebt met 40 klanten per week, iedereen met een gelukkig gevoel de deur uitgaat en het geld binnenstroomt? Heeft succes iets te maken met geluk of meer met gelukkig zijn? Kun je succesvol zijn zonder gelukkig te zijn? En hoe zit dat dan met stress? Kun je gelukkig zijn als je iets moet doen wat je voortdurend stress geeft? Of ben je dan per definitie niet gelukkig?

Kan je het ook omdraaien? Als ik gelukkig ben, dan heb ik succes?

En is succes iets wat constant? En geldt dat dan overal? Is het mogelijk om succes te hebben op de ene manier en geen succes op de andere manier? Is succes wat je nu definieert hetzelfde als over 5 jaar? Of kan dat veranderen? En wat je nu als stressvol ervaart, is dat over 5 jaar nog zo?

Is succes heel persoonlijks?

Is succes iets wat heel persoonlijks is? Soms zie je dat wat voor de één een succes is, voor de ander dat niets betekent. Iedereen heeft weer andere dingen meegemaakt die bepalend kunnen zijn voor hoe jij succes definieert.
En hoe voelt succes? Ook dit kan heel persoonlijk zijn.

Heeft succes iets te maken met doelen die je stelt? Kun je alleen succesvol zijn als je doelen hebt? Want waar hebben we het over? Hoe definieer jij succes? Hebben we het dan over succes of geluk of evenwicht? Is het iets wat naar je toekomt of moet je er hard voor werken? Wordt succes bepaald door de mate waarin je iets lukt wat je wilt?

Opdracht

Het is belangrijk, als je een praktijk begint, dat je nadenkt over wat succes voor jou is en wat het voor je betekent. Hoe definieer jij succes? En hoe krijg je dat? Wat is er voor nodig om succesvol te zijn of te worden? Hoe bepalend is succes voor jou? Schrijf in 400-600 woorden (1 A4’tje) jouw kijk hierop.

Tip: Ga over een jaar nogmaals met jezelf in overleg en schrijf opnieuw op hoe jij er dan tegenaan kijkt. Is er iets veranderd?

Ga verder met E2.1 Succesfactoren