Anke is hier bezig met een muurschildering in het winkelcentrum Zwolle-Zuid. Een parallelle wereld langs de roltrap.

Interview met Anke Huizinga
‘Je kunt niet oogsten tijdens het zaaien’

Anke Huizinga fleurt als illustrator de hele binnenstad van Zwolle op met haar raam- en muurtekeningen. Ze heeft behoorlijk wat horeca gelegenheden en bedrijven voorzien van tekeningen. Een goede reden om haar eens te vragen naar haar creatieve manier van ondernemen.

Op een aanstekelijke manier vertelt Anke over haar zoektocht als illustrator. Als kind zat ze het liefst gebogen over een tekenboekje in haar eigen veilige wereld. ‘Ik was een rustig tekenmeisje,’ vertelt ze. Dat ze nu zulk groot en zichtbaar werk maakt door de hele stad, is best bijzonder te noemen. Anke deed de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan ArtEZ. Ze wilde graag uit haar comfortzone komen omdat ze merkte dat dit haar meer vrijheid en creativiteit bracht. Ze begon voorzichtig met raamtekeningen voor geboortes. Dit deed ze voor kennissen en vrienden als bijverdienste naast haar baan als beeldend docent op het MBO. Na drie jaar werken werd haar contract op deze school niet verlengd. Dit was het laatste zetje dat ze nodig had om een grotere stap te zetten, namelijk het opzetten van een eigen zaak. Ze kon dit doen met ondersteuning van de ‘UWV ondernemersregeling’. Ze is zichzelf als ondernemer serieus gaan nemen en vanaf die tijd is het snel gegaan. Door fulltime te focussen op muurtekeningen groeide haar expertise. Ook kreeg ze met behoorlijke uitdagingen te maken; zoals grote muurtekeningen op metershoge muren. ‘Dan sta je een hoogwerker te regelen en na te vragen of de grond stevig genoeg is om zo’n groot gevaarte op te plaatsen’, vertelt ze. ‘En dan ben je ineens acht opdrachten tegelijk aan het plannen. Laat plannen nou net niet mijn sterkste kant zijn. En dan hebben we het nog niet over contracten en onderhandelen’. Kortom, Anke werd ondernemer.

‘Het verlegen meisje dat ik vroeger was, is er nog steeds’ zegt ze, ‘maar met vallen en opstaan ben ik iets dapperder geworden. Wanneer het een tijdje te comfortabel voelt, word ik onrustig, dan is het tijd voor een opstapje naar weer iets nieuws’, aldus Anke. Wanneer een uitdaging toch te groot is kan ze terugvallen op een paar vakcollega’s. Het is goed om mensen te kennen die je af en toe uit de brand helpen met opdrachten die lastig lopen. Op deze manier heeft Anke in twee jaar tijd haar onderneming Anke Huizinga opgebouwd.

‘Het leuke van het werk vind ik het projectmatige werken, de afwisseling en de volle 100% focus leggen op één ding. Het is een prettige afwisseling tussen thuis werken aan het ontwerp en vervolgens op allerlei locaties aan de slag zijn. De ene dag zit ik tussen de bouwvakkers aan de kroketten en de andere dag aan een luxe lunch in een deftig restaurant. Het is maar net welke opdrachtgever ik heb. Deze afwisseling vind ik heerlijk.’

Anke plant en denkt niet al te ver vooruit. Ze komt op een organische manier aan haar opdrachten. In beweging blijven en bijsturen is wat ze doet. Haar werk is natuurlijk heel zichtbaar in de stad. Op die manier genereert ze vrij eenvoudig wat bekendheid. Ook komt de aanvraag voor opdrachten nog steeds uit haar netwerk. Wanneer ze door de stad loopt met haar hond stromen de ideeën als vanzelf. Ze ziet met haar creatieve brein overal mogelijkheden. Zoals laatst bijvoorbeeld die saaie, blinde muur bij een koffiehuis, waar ze al meerdere keren langs liep. Ze zag in gedachten al een mooi koffietafereel als eye-catcher op de muur staan. Op een gegeven moment stapt ze dan naar binnen met haar borrelende idee.

Anke drukt ons op het hart dat het op zo’n moment vooral belangrijk is om oprecht je enthousiasme te delen, meer niet. ‘Wanneer je alleen over je werk vertelt met het idee opdrachten binnen te halen voelen mensen dat meteen. Die gretigheid schrikt direct af. Ik doe niet meer dan het rondstrooien van ideetjes en contact maken met mensen. Je kunt namelijk niet oogsten tijdens het zaaien.’
Wanneer je jezelf als ondernemer serieus neemt, kun je overigens een prima omzet draaien met muur- en raamtekeningen.

Anke bouwt haar prijzen op in drie stappen: als eerste de ontwerpfase, als tweede het maakwerk op locatie en als laatste de materiaalkosten. Ze heeft tussendoor ook zeker haar prijzen verhoogd. ‘Als ondernemer wil je zelf groeien, zo komen er bijvoorbeeld kosten bij voor een ondernemerscoach, een bestelbusje of beter gereedschap. Een ondernemerscoach kan je goed helpen om je scherper op je financiële doelen te richten.’ Toch werd Anke door te veel focus op omzet niet gelukkig. Momenteel heeft ze poen en plezier weer meer in balans. Ze stuurt in alles constant bij zodat ze blijft werken en maken wat bij haar past, op een manier die bij haar past.

Als laatste tip voor illustratoren zegt Anke: ‘vertel overal waar je komt open, eerlijk en enthousiast over wat je doet, zonder er iets van te verwachten. Gewoon oprecht vanuit liefde en enthousiasme voor je vak. Dat maakt jou en je werk toegankelijk en aanstekelijk’.

Bekijk het werk van Anke op: Anke Huizinga Muurschilderingen en raamillustraties

Bron: Marijke ten Cate en Irene Goede van TOPcursus illustratie

24 november 2022

Dit interview laat prachtig zien welke elementen belangrijk waren voor het succes van Anke.

Allereerst de noodzaak. Door het niet verlengen van haar contract als docent moet ze wel. Er komt een enorme focus en creativiteit los.

Dan haar constante focus. Door haar focus groeit haar expertise en neemt haar ondernemerschap een enorme vlucht.

Ook in het netwerken, open, eerlijk en vol enthousiasme vertellen over je werk, zonder er gelijk iets voor terug te verwachten.

En ook niet onbelangrijk, zij leert om poen en plezier in balans te houden. Zo houdt zij het zelf ook vol.

Zie jij nog meer elementen die belangrijk waren in haar groei als ondernemer en het verkrijgen van succes?