A3.2  Mindmap en moodboard

Wat is een mindmap?

Een mindmap is niets anders dan een associatieschema. Het heeft wel iets van een brainstorm, maar die is vaak een opsomming allemaal losse dingen die bij je op kunnen komen naar aanleiding van een woord of situatie. Een mindmap heeft dit ook, maar kent daarnaast allerlei lijntjes en verbindingen. Het één roept het ander weer op en staat weer in verbinding met iets anders.

Duidelijkheid

Met een mindmap creëer je duidelijkheid. Je laat iets in je hoofd en in gevoel uitkristalliseren. Zo kun je een doel of een activiteit duidelijk krijgen. Je zet alles ‘op een rijtje’ maar je doet dat nu driedimensionaal. Je ziet op deze pagina twee voorbeelden, een met alleen tekst en de ander al weer meer creatief uitgewerkt. Dit is puur om je een idee te geven, om je te laten inspireren. Je mag het helemaal op je eigen manier vorm geven!

Wat is een moodboard?

Een moodboard  of visionboard is een collage van foto’s, plaatjes en teksten die jouw persoonlijke wensen, dromen en doelen symboliseren. Je mag je hiermee helemaal uitleven. Door het zichtbaar te maken wat je wenst of wilt, wordt het ook voelbaar en tastbaar. En hiermee zet je weer je onbewuste aan de gang. Je plaatst als het ware een soort zoekopdracht in je brein en je onbewuste gaat hiermee aan de gang waardoor het steeds meer gaat leven en waarschijnlijker wordt, totdat het ook een feit wordt. Het zijn de onbewuste krachten in je die je zo aan het werk zet.

En het onbewuste moet gevoed worden. Dat maakt ook dat het belangrijk is dat je geregeld weer opnieuw deze beelden ziet. Het is een visualisatie op papier. En elke keer als je er weer blij van wordt als je het ziet, krijgt het onbewuste weer een boost om dit voor elkaar te krijgen.

Tip: Is je moodboard klaar, geef het een plek waar je er dagelijks mee ‘geconfronteerd’ wordt!

Wees specifiek

Hoe beter jij weet wat je wilt, hoe meer richting deze zoekopdracht in je brein gestalte krijgt. Dus aarzel niet om heel specifiek te zijn als dat mogelijk is. Als jij een praktijk wilt die jouw vleugels geeft, plak een plaatje op die dat laat zien. Zo kwam ik eens iemand tegen die dat vergeleek met het rijden van een paard over het strand met de wind in je haren. Als dat bij die energie past en je komt precies zo’n plaatje tegen, plak het op!

Geniet!

En belangrijk hierbij is, geniet! Hoe dichter jij bij jezelf, bij je hartenwens blijft, hoe dynamischer deze oefening!

Wat werkt beter? Mindmap of moodboard?

Met een mindmap geef je structuur aan je denken. Met een moodboard daag je je onbewuste krachten vooral aan. Op termijn kan je dus veel meer hebben aan een moodboard. Een mindmap kan wel een mooie opstap zijn om je moodboard vorm te geven!

Voorbeelden

Op deze pagina zie je hiervan twee voorbeelden.
Een mooi voorbeeld hoe je een moodboard kan uitwerken en hoe je deze kunt omschrijven voor jezelf is het moodboard van Janske Hombergen.

Laat je door al deze voorbeelden inspireren maar doe het helemaal op jouw eigen manier! Dat werkt vaak het beste!

Beuken lijmpot van Grennn

Opdracht

Neem een groot vel (behangpapier) en maak een collage over alles wat je te binnen schiet en belangrijk is bij het voeren van een praktijk of onderneming. Maak alles zo dat voor jou perfect is. Het is je meest fantastische praktijk/onderneming!

Is het nog niet zeker dat je zelfstandig een praktijk wilt starten, kies dan het beste voor je zelf wat je wilt bereiken.

Gebruik kleuren, vormen, foto’s, scheur uit bladen. Zet kernwoorden vet neer. Gebruik alles wat je kunt gebruiken.
Laat je fantasie de vrije loop, laat je door niets tegenhouden. Ook al zou je nog niet voldoende zelfvertrouwen hebben, doe alsof je alles durft en ga er helemaal voor!

Dit vormt een onderdeel van de opdracht MIJN MEEST FANTASTISCHE PRAKTIJK/ZAAK

Nu gaan we verder met  3.3 Succes met hart en ziel!. Klik erop als je zover bent.