Veel boeken kennen ook dit thema.
Deze is van Paul Liekens.

E1.4  Wat is het waard?

Hoe stel ik mijn tarief vast?

Om je tarieven te berekenen houd je rekening met de volgende punten:

  • Wat zijn je kosten? Hierbij maak je onderscheid in je constante kosten, die je elke maand hebt, en je start- en investeringskosten. Binnen welke tijd moet zich dat terugbetalen?
  • Wat heb je nodig om van te leven?
  • Heb je nog een reservepot waar je gebruik van kan maken? En voor hoe lang dan?
  • Wat rekenen jouw collega’s en anderen die tegen jouw beroep aan schurken? Wil jij net zoveel vragen of wil je daar onder gaan zitten?
  • Doet het bedrag wat je vraagt recht aan jouw prestatie en investering?

Veel mensen vinden het moeilijk om gelijk een goed bedrag te vragen. Zij stoeien met de vraag of ze het wel waard zijn en of mensen het wel willen betalen. Realiseer je dat geld ook een vorm van energie is. Om de balans goed te houden zal er dus ook iets terug moeten komen wat minimaal gelijkwaardig is aan jouw investering in tijd, professionaliteit en studie. Jij bent het waard!

De prijs-kwaliteitsverhouding moet goed zijn, zowel voor jouw klant als voor jouzelf!

Tip:

Vraag gelijk een goede prijs. Het is moeilijker verkoopbaar om een jaar na starten opeens veel hoger te gaan zitten in je prijs omdat je er achter kwam dat je er toch zo financieel niet uitspringt.

En hoe duidelijker jij bent over je prijs, hoe meer jouw klant het ook zal accepteren en er niet over gaat discussiëren. Maak geen koehandel van je prijs.

Lees verder E1.5 Opdringerige verkopers