Uit de serie Fleurig Tasje van Bloeiend Dronten

E2.1  Succesfactoren

Noodzaak

Veel factoren dragen bij aan het succes van een therapeutische praktijk. Een interessant onderzoek onder goedlopende homeopathische praktijken  in Australië en Nieuw Zeeland laat opnieuw zien waar het in de praktijk om draait.

Eén thema stak met name met kop en schouders er boven uit. De noodzaak en het blijven doorgaan,  het niet opgeven, waren kwaliteiten die duidelijk op nummer één stonden. Dit kon te maken hebben met een schuld, hypotheek, familie en gevoelens van verantwoordelijkheid of met de noodzaak er van te moeten leven. Het was het gevoel dat het absoluut moest lukken. Er was geen andere keuze. Volhouden, het moest gaan lukken. Alles in het werk blijven stellen dat het zou lukken.

Het zet je als therapeut-ondernemer aan het denken, want dit gegeven telde veel zwaarder bij de onderzochte therapeuten dan resultaten, ondernemerseigenschappen, persoonlijke motivaties, hard werken en passie voor het vak.

Het klopt wel met mijn eigen waarneming. Wanneer ging mijn praktijk ècht goed lopen? Niet toen ik nog een relatie had en het veilige gevoel dat ik vooral het beleg verdiende en de ander de boterham. Pas toen ik, gescheiden, het gevoel had dat ik het nu echt zelf moest gaan doen. Het gevoel erop of eronder. Ik was degene die nu al het geld moest gaan verdienen. En er waren geen opties voor ander werk, tenzij als ik mijn passies opzij zou zetten. Hier had ik de papieren voor en dit beroep was wat ik uit wilde voeren. Er was geen escape.

Het was goed om dat weer eens onder ogen te krijgen. Het heeft mijn praktijk zeker goed gedaan.

Eric

Noot:
Bovenstaande is een van de conclusies uit het proefschrift van de Australische homeopaat Alastair Gray over de factoren die het succes van een homeopathiepraktijk bepalen. De toenmalige voorzitter van de ECCH, Petter Viksveen, zou een samenvatting van de belangrijkste conclusies uit dit proefschrift maken, maar helaas heb ik deze nog niet kunnen vinden.

Keuze

Uit het bovenstaande kun je ook al aflezen dat het om een keuze vraagt. DIT is wat ik wil! Geen twijfel, geen maren, geen besluiteloosheid of hinken op 2 voornemens. Alle energie wordt hier op ingezet.

Focus

Focus is gerichte aandacht. Kijk maar eens naar sporters of anderen die succes hadden, zij hadden één ding met elkaar gemeen. Zij lieten zich niet afleiden maar richten al hun aandacht, hun energie op dat ene wat ze wilden bereiken. In een interview met Irene Wüst en Sven Kramer, samen goed voor vijftien Europese en zestien wereldtitels allround schaatsen, waren Wüst en Kramer daar heel duidelijk over. Discipline en er helemaal voor gaan, zelfs in perioden van tegenslag, zorgden mede voor hun succes.

Een baan naast je praktijk zou in principe kunnen als je al je aandacht buiten je baan om weet te leiden naar je praktijk. Maar ik heb ook collega’s gezien die zo door hun baan in beslag genomen werden, dat er maar weinig aandacht over bleef voor wat ze ècht wilden en dan neemt de kans op verzanding van hun voornemen wel toe.

Je zaak hoeft ook niet door een vakantie in elkaar te zakken. Ben je duidelijk naar buiten wanneer je niet beschikbaar bent, wie waarneemt of hoe jij die waarneming geregeld hebt, dan heb je de kans vergroot om gewoon weer verder te gaan met je praktijk na je vakantie.

Wil je succes hebben in je praktijk, dan zul je je focus goed gericht moeten hebben en houden. Zoek uit waar je precies voor wilt gaan en houd dat idee en beeld vast. Visualiseer het. Lees eventueel A3.0 over je doel nog eens na. We hebben allemaal wel eens de zin gehoord: wat aandacht krijgt, groeit.

Een positieve stimulerende omgeving

Laat je omringen door positieve energie. Zorg dat je mensen om je heen hebt waar jij jouw verhaal kwijt kunt. Het kan heel zuigend werken als je mensen om je heen hebt die zeggen “Nou dat gaat toch niet werken?” of “Ik zou dat niet doen!” Vanuit hun perspectief klopt het misschien, maar jij hebt een andere focus, andere vaardigheden, andere energie. Als je op het negatieve commentaar gaat letten dan wordt dàt jouw focus en dat is nou net niet de bedoeling! Jouw focus wil je juist leggen op jouw mogelijkheden en potenties.
Zo is het ook handig om je niet te focussen op de problemen van anderen.

Ruim belemmerende overtuigingen op

Ik kwam eens iemand tegen die zijn praktijk niet echt lekker van de grond kreeg. Hij deed echt erg zijn best, maar waar hij door afgeleid werd, was een hardnekkig misverstand met zichzelf dat hij er eigenlijk niet toe deed. Hij was hier zo mee bezig dat zijn focus eigenlijk meer hier op was gericht dan op de zaken die met de groei van zijn praktijk te maken hadden. Pas toen hij dat misverstand kon loslaten, andere overtuigingen over zichzelf de ruimte kon geven, kwam hij pas echt in zijn passie en enthousiasme. Hij durfde zich nu echt te laten zien en toen begon het te lopen.

Soms kunnen we last hebben van belemmerende overtuigingen. Overtuigingen die we ooit door bepaalde ervaringen gekregen hebben maar die voor ons doel nu ons remmen en belemmeren en ons negatief beïnvloeden. Ga eens bij jezelf na of er ook belemmerende dingen spelen die jou in de weg kunnen zitten naar een gezonde praktijk. Praat er met mensen over of zoek een goede therapeut en leer hoe je deze overtuigingen kunt omdraaien zodat ze jou niet meer kunnen remmen en er ruimte komt voor nieuwe, voor jou positieve overtuigingen.

Wanhoop hoort er blijkbaar soms ook bij

Soms snap je zelf niet waarom het niet lukt met die praktijk of waarom alles zo langzaam gaat. Maar blijf alles doen wat je kan om het te verbeteren, sla nieuwe wegen in waaraan je nog niet eerder had gedacht, doe dingen waarvan je niet wist dat je ze kon en blijf doorgaan. Maar vooral, houd het positieve beeld vast waar je naar toe wilt. Houd je onderbewuste gericht op jouw doel, bijvoorbeeld door visualisaties, en houd vol. Ik heb mezelf meerdere malen moeten uitvinden, met wat ik met mijn leven wilde, waar ik voor wilde gaan en met wat ik wilde met mijn praktijk en steeds heb ik gemerkt dat op een gegeven moment toch die omslag komt, soms zo minimaal dat ik het omslagpunt over het hoofd zag maar dat de dingen zich weer gingen bewegen in mijn richting. Ik hoop voor jullie hetzelfde! Met liefde!

Eric

Een goede website bevestigt jouw autoriteit

In deze tijd is een website eigenlijk niet meer weg te denken. Een visitekaartje kan werken als je aan het netwerken ben, een folder is haast uit de tijd, maar een website verhoogt in sterke mate jouw zichtbaarheid. Mijn praktijk kreeg ook een sterke boost toen ik mijn overjarige en zeer gedateerde website ging vervangen door een website die meer paste bij mij.

Een website geeft een inkijkje in wie jij bent en wat jij kunt. Het is in deze tijd een van de beste manieren om je autoriteit te laten gelden. En aangezien bijna iedereen van alles opzoekt op zijn mobiel, tablet of computer, verhoogt het jouw zichtbaarheid. Lees hier nog eens van alles over in het hoofdstuk Website. Blijf wel in de gaten houden dat dit een middel is om jouw doelgroep(en) te bereiken, dus dat alles alle hoofdstukken die hier aan vooraf gingen, óók gelden voor je website.

Resultaat

En natuurlijk is het belangrijk dat je resultaat hebt met je cliënten, met je adviezen of met welke manier van werken ook. Ook jouw resultaat bevestigt jouw autoriteit. Maar soms telt het resultaat niet eens, maar wel jouw aandacht en je luisterende houding en was dát nou juist datgene wat ze nodig hadden.

Het is vaak een combinatie van en … en. En zichtbaarheid, èn resultaat, èn een goede uitstraling, èn … , noem maar op.

Ook op andere manieren kun jij je autoriteit laten zien. Bijvoorbeeld door lezingen, cursussen, het posten van artikelen op sociale media, netwerken. Kun jij nog meer manieren bedenken die jouw autoriteit kunnen bevestigen?

Wil je de succesverhalen van anderen wel eens lezen, soms uit hele andere werkvelden, klik dan op E2.2 Succesverhalen.

Ga verder met E2.3 Cirkel van SUCCES