Even voorstellen

Ik ben Eric Koedam en heb sinds 1984 mijn eigen praktijk in Zwolle als klassiek homeopaat, hypnotherapeut en coach. Opgeleid tot alleen therapeut met in mijn opleiding geloof ik één les over praktijkadministratie, heb ik mij met vallen en opstaan ook het ondernemerschap eigen gemaakt. Ik heb geleerd dat therapeut zijn één ding is maar om een praktijk ook succesvol en winstgevend te maken, ik allerlei kwaliteiten en vaardigheden extra nodig had. Wim van Veldhuizen brak met zijn boek Een Gezonde Zaak in 1994 een lans om de praktijkvoering ook vanuit een financieel gezonde hoek te bekijken. Het is ontzettend leuk, leerzaam, inspirerend, inzicht gevend en dynamisch om met cliënten te werken en zo in je praktijk te staan, maar het is ook fijn om er van te kunnen leven.

Communicatie als middel

Rond 2000 heb ik de HBO-opleiding Bedrijfscommuncatie gevolgd aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle om inzicht te krijgen welke processen er allemaal werkzaam zijn om groepen mensen aan te kunnen spreken. Hoe werkt interne communicatie (binnen je beroepsgroep bijvoorbeeld), hoe externe communicatie met mogelijke klanten, hoe werkt de pers? Op welke manier kan ik communicatie ook structureel, strategisch en tactisch gebruiken? In die tijd ben ik ook pr-coördinator geweest voor mijn homeopathische beroepsvereniging, de NVKH en heb me toen bezig gehouden met diverse folders, o.a. de algemene en de specifieke kinderfolders, en interne en externe communicatieplannen.

Het onbewuste werkt mee!

Wat ik meegenomen heb vanuit mijn hypnotherapeutische kant en ook deels vanuit mijn NLP-achtergrond, is hoe communicatie onbewust werkt en welke processen in het brein aan de gang worden gezet om iets te bereiken. Fascinerend hoe je een doel ook vanuit de spirituele kant kunt bekijken en bereiken. Wat doet focus met je onbewuste en welke onbewuste mogelijkheden liggen er nog meer voor het oprapen? Visualisaties blijken een machtig instrument.

Mijn interesse in ziekte en vooral gezondheid

Ooit ben ik begonnen met een studie Diergeneeskunde die ik niet heb afgemaakt omdat ik allergisch werd voor allerlei kleine huisdieren. Vervolgens heb ik in mijn militaire dienstplicht (die bestond toen nog) de opleiding gekregen van operatiekamerassistent. Die opleiding werd afgesloten met een half jaar stage in een burgerziekenhuis (voor mij Antoniushove in Leidschendam). Een ontzettend mooie periode waarbij ik de kans kreeg om te ruiken aan verschillende kanten van een ziekenhuis, van de Eerste Hulp tot meelopen met de patholoog-anatoom. Beiden hebben de interesse in ziekte en gezondheid wakker gemaakt, maar ik wilde daar graag een andere invulling aan geven.

Na mijn diensttijd ben ik me gaan verdiepen in de Natuurgeneeskunde aan de Academie voor Natuurgeneeskunde die toen nog als dagopleiding in Hilversum gegeven werd. Hier kwam ik ook in aanraking met de inspirerende benadering  van ziekte door de klassieke homeopathie. Na dit afgerond te hebben, ben ik met mijn praktijk begonnen in 1984, eerst in Zwolle en een jaar later ook in Emmeloord. Sinds een aantal jaren werk ik nog alleen vanuit mijn praktijk in Zwolle.

Tegelijkertijd met de start van mijn praktijk ben ik begonnen met de opleiding voor hypnotherapeut en NLP in Amsterdam. Hier kwam ik ook in aanraking met Milton Erickson, een fameus psychiater uit de USA, die met zijn aandacht voor onbewuste processen zowel aan de bakermat van de moderne hypnotherapie stond als een van de drie grondleggers werd van de NLP.  Maar in die tijd stond de NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren)  nog in de kinderschoenen. Door de vele nieuwe ontwikkelingen later binnen de NLP heb ik opnieuw de specifieke NLP-opleiding gevolgd, eerst de Practitioner en daarna de Master.

Hoe start ik mijn praktijk?

Al meer dan 30 jaar begeleid ik, naast lessen over ondernemen, starters in het opzetten van hun eigen praktijk en hoe je aan klanten kunt komen. Dit begon bij de Academie voor Natuurgeneeskunde in Meppel, later ook een aantal jaar bij de School voor Homeopathie in Amersfoort, bij de Academie voor Klassieke Homeopathie, toen nog het Kentcollege in Meppel, en nog later ook nog even bij Hypnos in Bussum. Hierbij heb ik al mijn ervaringen verwerkt in het lesmateriaal om de student of (beginnend) therapeut te ondersteunen om een op vele manieren gezonde praktijk of zaak op te bouwen. Dit komt tot uiting in de lessen en op deze website. Op het ogenblik geef ik de lessen Praktijkvoorbereiding aan de HVNA (Hogere school Voor Natuurgeneeswijzen Arnhem).
Op een bepaald moment ben ik eerst co-auteur geworden naast Wim van Veldhuizen van het boek Een Gezonde Zaak en heb later het auteursrecht van hem overgenomen. Een tijdje is dit boek in een vernieuwd jasje nog uitgegeven
Tijdens mijn periode bij de Academie voor Natuurgeneeskunde in Meppel heb ik samen met het gros van de docenten de opleiding Didactiek HBO gedaan bij de Universiteit van Amsterdam.

Van Een gezonde zaak naar Mijn gezonde zaak

Deze website ben ik nu weer opnieuw aan het opbouwen sinds 2021. Eerder had ik al een e-learning aan mijn toenmalige webadres gekoppeld maar met het veranderen van mijn webhost kwam die weer te vervallen. Het webadres eengezondezaak.nl had ik inmiddels verkocht maar de domeinnaam www.mijngezondezaak.nl was nog beschikbaar en heb toen los van mijn praktijkwebadres deze website onder de nieuwe domeinnaam opgezet. En zo werd Een Gezonde Zaak Mijn Gezonde Zaak!

Multifunctionele ruimte De Puntjes

In 2008 heb ik de naast mijn praktijk gelegen ruimte, tot dan toe in gebruik was door een fietsenmaker, laten verbouwen tot een prachtige multifunctionele ruimte, De Puntjes. Deze verhuur ik sindsdien voor praktijkactiviteiten, cursussen, trainingen en vergaderingen. Op de website www.depuntjes.nl kun je deze ruimte bekijken.

Schilderen

Sinds 2006 ben ik ook met schilderen begonnen. Dit doe ik inmiddels semi-professioneel, wat wil zeggen dat ik ook schilderopdrachten aanneem en ook schilderstukken verkoop. Ook hier merk ik weer wat er voor nodig is om om mijn schilderstukken onder de aandacht te brengen. Meer hierover vind je terug op www.kunstinoverijssel.nl.

Op mijn website www.erickoedam.nl vind je informatie over mijn praktijkactiviteiten en mijn manier van werken.