C1.1 Financiering

Zes tactieken voor startkapitaal

De economie trekt weer aan. Tijd om een onderneming te starten. Waar haal je nu je startkapitaal vandaan? 6 manieren om de start van je bedrijf te financieren.

  1. De bank

De voorwaarden die banken hanteren bij uitlenen van geld aan ondernemers lijken nu niet meer verder te worden aangescherpt. Ondanks scherpere regels nam de groei van kredieten slechts af. Het is dus een mythe dat banken niet bereid zijn geld uit te lenen zo blijkt uit informatie van De Nederlandsche Bank. Vaak gaan ondernemers naar de bank voor een tweede investeringsronde. Dit gaat dan meestal om een bedrag tot 100.000 euro.

Als je besluit je business idee te presenteren bij de bank moet je op volgende punten letten om je kansen te vergroten:

  •  Zorg dat het plan goed geschreven is. Het kan handig zijn om een mentor te zoeken die ervaring heeft in de branche waarin je wilt starten.
  •  Wees bereid om persoonlijk bezit als onderpand in te brengen.
  •  Zorg zelf voor een flink bedrag aan startkapitaal. Zeker als je een restaurant of bar wil openen moet je een flink deel van het startkapitaal zelf op kunnen hoesten. Hoe meer kapitaal je zelf inbrengt hoe makkelijker het wordt om een lening te krijgen.

Wat ook mogelijk is is om een zogenaamd borgstellingskrediet MKB (BMKB) aan te vragen bij een bank. De overheid, in de vorm van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (zie ook Ondernemersplein KVK), staat dan bij de bank garant voor een bepaald percentage van de lening als je geen onderpand kunt inbrengen.

  1. Microfinanciering

Als je bij de bank geen lening krijgt kun je je geluk beproeven bij een fonds dat microfinanciering mogelijk maakt. Het gaat dan om een bedrag tot 35.000 euro. Bij microfinanciering denk je al snel aan Prinses Maxima en leningen van 100 euro aan ondernemers die een eigen bedrijf willen starten in een derde wereldland. Maar ook in Nederland kun je als ondernemer in aanmerking komen voor microfinanciering. Een nadeel kan zijn dat als je aanvraag voor het microkrediet gehonoreerd wordt je een grotere lening bij een bank wel kunt vergeten. Er zijn verschillende initiatieven waar je terecht kunt. Bij al deze initiatieven van KVK tot en met Qredits krijg je als ondernemer naast een zak geld ook een coach.

  1. Peer to Peer en Crowdfunding

Horecaondernemer A leent geld uit aan een horecaondernemer B die financiering voor zijn startup zoekt. Dit is het concept van peer tot peer lending in een notendop. Het zijn online platformen als frooble en Equitalis en nog velen anderen waar starters en investeerders samen komen.

Crowdfunding is een moderne variant van peer to peer lending. In de Verenigde Staten is dit fenomeen met name in de creatieve wereld redelijk gangbaar. Het bekendste voorbeeld ervan is het platform Kickstarter.com. Kort gezegd komt het er op neer dat een (grote) groep een klein bedrag geeft om een bepaald project uit te voeren. Kickstarter wil bijvoorbeeld kunstenaars de mogelijkheid bieden om hun projecten te financieren. In ruil voor financiering ontvangen donoren goederen of diensten of zelfs een artistiek dankjewel in plaats van aandelen of rente.

In Nederland kennen we het initiatief van SellaBand dat ter ziele is gegaan en vervolgens een doorstart maakte. Daar konden mensen geld geven aan muzikanten zodat zij hun plaat konden opnemen. Niet alleen onbekende artiesten haalden geld op, ook Public Enemy en Hind namen op deze wijze een plaat op. Een soortgelijk initiatief is TenPages.com van onderneemster Valentine van der Lande die crowdfunding inzet bij haar uitgeverij. Naar verluidt is ook ABN Amro bezig met een platform voor crowdfunding, maar dan voor ondernemers. Deze wijze van financieren is dus handig als je een relatief klein bedrag zoekt.

Voor ondernemers is het initiatief Crowdaboutnow.

  1. Venture Capitalist

Venture Capitalists hebben de neiging om te investeren in bedrijven en startups die een zeer hoog rendement beloven. De focus ligt vaak op sectoren als biotechnologie en de techsector dan bijvoorbeeld reatail of horeca. De partij die het geld verstrekt heeft daar belastingtechnisch voordeel van. Deze kan heffingskorting krijgen op de inkomstenbelasting. Bij Kvk en op het internet vind je genoeg Venture Capitalist partijen. Het gaat dan om investeringen die boven de 100.000 euro uitkomen.

  1. Bootstrapping en familie 

Bootstrapping is het grotendeels zelf financieren van je onderneming. Zuinig leven, interen op spaargeld, een tweede hypotheek, je creditcard misbruiken, een deeltijdbaan nemen, thuiswerken en tweedehands kantoormeubilair, het hoort er allemaal bij. Geen gemakkelijke start, maar wel een waarbij je alleen verantwoording aan jezelf af hoeft te leggen. Het idee van bootstrapping gaat al een tijdje mee, maar komt telkens weer terug en wint in ieder geval in de Verenigde Staten aan populariteit, met name onder mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt en voor zichzelf zijn begonnen. Bootstrapping gaat over een bedrag van enkele duizenden euro’s.

Voor startkapitaal kun je je ook wenden tot vrienden en familie. Als je een goed idee hebt met een gedegen plan zijn er vast mensen in je omgeving bereid om je geld te lenen. Het gevaar bestaat alleen dat je privé relatie verstoord wordt.

  1. De overheid

Tot slot kun je ook bij de overheid aankloppen voor ondernemingsfinanciering. Je kunt er terecht voor verschillende vormen van financiering zodat er bij elke levensfase van je bedrijf een vorm van financiering past. Je kunt er dus als tech-starter terecht voor seedkapitaal maar je kunt ook er ook terecht als je wilt uitbreiden naar overzeese markten. Dan maak je aanspraak op de zogenaamde faciliteit voor overzeese markten.

Auteur: Simon de Wilde

Bron: Sprout 29-01-2011