Feedback op folder NVKH
Folder van de klassiek homeopaten
Eerst nog even hier de folder zonder al die lijntjes.


Je vindt hier mijn feedback op de folder van de NVKH.
Als je naar de vormgeving kijkt, zie je op zich een frisse folder maar wel met een redelijk kleine lettergrootte.
De kleuren van het logo komen terug in de titel, lead en de koppen. Ook de indicaties zijn in deze kleur afgedrukt. Omdat de ondergrond niet geheel wit is maar met iets crème harmonieert dat goed met het mosgroene.
Pagina 5 is een belangrijke pagina. Deze hebben de makers gebruikt voor een voorbeeld en om de vergoeding door zorgverzekeraars onder de aandacht te brengen. Het diapositieve, in dit geval een witte letter op een groene achtergrond is goed leesbaar hoewel het groene vlak vrij kolossaal oogt, zo zonder illustratie.
Op pagina 6 is wel voldoende ruimte gelaten voor een stempel of een sticker van de therapeut. Ook de kop bovenaan laat zien wie de afzender is. Ligt er een folder bovenop maar steekt deze folder er onder of bovenuit dan is nog steeds de afzender te zien. Heel handig gedaan.
Ook pagina 1, de voorkant, is dit zo gedaan.
Pagina 1 kent een mooie illustratie. Een gezin rennend, vol vitaliteit, ergens aan zee vermoed ik. Het nog natte zand glinstert onder hun voeten. Gezondheid en natuur worden hier op een natuurlijke manier indirect met elkaar verbonden.
Hetzelfde gezin komt op pagina 2 ook nog een keer om de hoek kijken. Ze schijnen ook nog een dochtertje te hebben. Op pagina 2 worden ouderen in een natuurlijke omgeving gepresenteerd. Of ze zich bewust zijn dat ze in een folder over homeopathie staan en hier dus bewust voor gekozen lijken te hebben, vraag ik mij ten zeerste af. Deze foto’s worden ‘op stock’ aangeboden en die kun je voor een relatief klein bedrag kopen waarbij je gelijk de vrijheid hebt ze op je eigen manier te gebruiken.
De jonge mensen op de fiets voegen niet veel toe. Jonge mensen zijn al te zien geweest, de fiets is al te zien geweest, dus veel herhaling van hetzelfde. Wat zou jij voor illustratie kiezen als je het voor het zeggen hebt? Wat zou wèl nog iets extra’s kunnen geven aan de beeldvorming?
Iets merkwaardigs zien we bij het tekstblok van pagina 2 en 3. Hier loopt het tekstblok door, iets wat vroeger erg wordt afgeraden omdat hier de tekstblokken geen afgeronde stukken tekst meer zijn. Tegenwoordig maakt bijvoorbeeld ook De Volkskrant gebruik van niet-parallelle tekstblokken.
Zo’n constructie kom je wel eens tegen als dit vormtechnisch ook iets oplevert of als hiermee een bepaalde spanning gecreëerd kan worden. Dat is hier totaal niet het geval. Deze vier regels bovenaan pagina 3 hadden met het grootste gemak nog op pagina 2 kunnen staan. Dan hadden de tekstblokken op pagina 2 en 3 weliswaar een ongelijke hoogte maar misschien had je dan wel iets kunnen doen met een iets groter foto bovenin of onderin ook nog een foto kunnen plaatsen. Dan was het al weer wat speelser geworden.
Terug naar D3.0 Folder