3.2  Mindmap en visionboard

Wat is een mindmap?

Een mindmap is niets anders dan een associatieschema. Het heeft wel iets van een brainstorm, maar die is vaak een opsomming allemaal losse dingen die bij je op kunnen komen naar aanleiding van een woord of situatie. Een mindmap heeft dit ook, maar kent daarnaast allerlei lijntjes en verbindingen. Het één roept het ander weer op en staat weer in verbinding met iets anders.

Duidelijkheid

Met een mindmap creëer je duidelijkheid. Je laat iets in je hoofd en in gevoel uitkristalliseren. Zo kun je een doel of een activiteit duidelijk krijgen. Je zet alles ‘op een rijtje’ maar je doet dat nu driedimensionaal. Hieronder zie je nog een aantal voorbeelden. Dit is puur om je een idee te geven, om je te laten inspireren. Je mag het helemaal op je eigen manier vorm geven!

Wat is een visionboard?

Een visionboard is een collage aan foto’s, plaatjes en teksten die jouw persoonlijke wensen, dromen en doelen symboliseren. Je mag je hiermee helemaal uitleven. Door het zichtbaar te maken wat je wenst of wilt, wordt het ook voelbaar en tastbaar. En hiermee zet je weer je onbewuste aan de gang. Je plaatst als het ware een soort zoekopdracht in je brein en je onbewuste gaat hiermee aan de gang waardoor het steeds meer gaat leven en waarschijnlijker wordt, totdat het ook een feit wordt. Het zijn de onbewuste krachten in je die je zo aan het werk zet.

En het onbewuste moet gevoed worden. Dat maakt ook dat het belangrijk is dat je geregeld weer opnieuw deze beelden ziet. Het is een visualisatie op papier. En elke keer als je er weer blij van wordt als je het ziet, krijgt het onbewuste weer een boost om dit voor elkaar te krijgen.

Wees specifiek

Hoe beter jij weet wat je wilt, hoe meer richting deze zoekopdracht in je brein gestalte krijgt. Dus aarzel niet om heel specifiek te zijn als dat mogelijk is. Als jij een praktijk wilt die jouw vleugels geeft, plak een plaatje op die dat laat zien. Zo kwam ik eens iemand tegen die dat vergeleek met het rijden van een paard over het strand met de wind in je haren. Als dat bij die energie past en je komt precies zo’n plaatje tegen, plak het op!

Geniet!

En belangrijk hierbij is, geniet! Hoe dichter jij bij jezelf, bij je hartenwens blijft, hoe dynamischer deze oefening!

Opdracht

Neem een groot vel (behangpapier) en maak een collage over alles wat je te binnen schiet en belangrijk is bij het voeren van een praktijk of onderneming. Maak alles zo dat voor jou perfect is. Het is je meest fantastische praktijk/onderneming!

Is het nog niet zeker dat je zelfstandig een praktijk wilt starten, kies dan het beste voor je zelf wat je wilt bereiken.

Gebruik kleuren, vormen, foto’s, scheur uit bladen. Zet kernwoorden vet neer. Gebruik alles wat je kunt gebruiken.
Laat je fantasie de vrije loop, laat je door niets tegenhouden. Ook al zou je nog niet voldoende zelfvertrouwen hebben, doe alsof je alles durft en ga er helemaal voor!

Dit vormt een onderdeel van de opdracht Je meest fantastische praktijk.

Nu gaan we verder met  3.3 Succes met hart en ziel!. Klik erop als je zover bent.